úterý 10. října 2006

Deník VI - Vietnam, Laos, Hong Kong 2006 na závěr

Na konec cesty ...

 
Možná z předchozího popisu někdo získal dojem, že cesta po Asii je jedno velké utrpení, ale snad s výjimkou autobusů, to rozhodně není pravda. Naopak, je to zábavné dobrodružství a pokud člověku občas nevadí nějaké to nepohodlí a počítá i s tím, že se každou chvíli stane něco s čím nepočítal, bude vyloženě nadšen :-) Vše je třeba řešit chladnou hlavou a nemá cenu se rozčilovat, lepší je se jen divit. Asie je prostě úplně jiná kultura. Je dobré, když vás netlačí čas, protože pak je všechno daleko víc v pohodě.

Asie je podle toho, co jsem kde četl, i podle vlastních dojmů poměrně bezpečná. Jeden Vietnamec mi tvrdil, že Vietnam je nejbezpečnější zemí na světě, ale znáte to – nám komunisti za totáče také tvrdili, že máme to nejlepší zdravotnictví na světě. Nicméně to tvrzení není daleko od pravdy a hlavní, na co si člověk musí dát bacha, jsou kapsáři v tlačenicích větších měst. Ale třeba taková Praha na tom není lépe. Jinak se krade „civilizovaně“, když turista zelenáč sám zaplatí za zboží či službu přemrštěnou cenu.

Co se týká počasí, já jsem se do Asie vydal na konci tzv. období dešťů, ale moc zmínek o dešti v deníku překvapivě (překvapivě už jen pro to, že jsem bůh deště a kam já jedu tam lije jako z konve) nenajdete. Buď pršelo v noci a nebo to bylo třeba jen chvíli odpoledne (až na Hoi An, kde prý období dešťů právě začínalo). Můj dojem je ten, že v Čechách prší během roku podstatně více (a je to mnohem nepříjemnější, páč je větší kosa) než za celé období dešťů v Asii (já chci zpátky ...). Navíc déšť přichází celkem pravidelně třeba v určitou hodinu odpoledne a tak se dá dobře odhadovat. Říká se, že toto období má své kouzlo, protože všechno kvete a je mnohem zelenější. Globální změny klimatu se projevily i zde a deštivá sezóna už údajně není tak ostře ohraničená jako dříve. Pozor na to, že období dešťů může být v různých místech posunuto (i měsíce), např. na pobřeží a ve vnitrozemí. Období dešťů má navíc většinou tu výhodu, že je mimo sezónu a turistů je výrazně méně. Teplota je také přijatelnější (menší).
Vietnam a Laos mají neuvěřitelný turistický potenciál do budoucna. Jiná kultura, místní lidé, naprosto nádherná příroda. Jedna rada na závěr: Pokud se chystáte na podobnou cestu, dejte v práci výpověď a jeďte alespoň na půl roku. Letenka a očkování je to nejdražší, vlastní pobyt je proti tomu skoro pakatel. Měsíc je zatraceně málo, my se v podstatě jen hrozně honili z místa na místo, viděli hodně, ale velké procento času tak strávili v dopravním prostředku (což moc dovolenou nepřipomíná). Přestože Vietnam a Laos, na rozdíl od sousedního Thajska, ještě není turisty tolik objeven, stejně se mi díky časovému pressu nepodařilo dostat se více mezi místní, turisty nezatížené lidi (nebo jen hodně omezeně), což byl trošku i původní záměr.

Žádné komentáře:

Okomentovat