sobota 2. března 2013

Svíčková — Životní milník

Jídlo patří mezi základní lidské potřeby. V mém žebříčku patří hned za sex, dýchání se umístilo na třetím místě (umím totiž na chvíli zadržet dech a podplavat cca 33m bazén pod vodou).

Ale teď vážně. V mém životě nastal naprosto zásadní milník. Následující text patrně dostatečně docení pouze Čech žijící 2 roky v zahraničí s exotickým jídlem, který již po dvou týdnech pobytu zjistil, že (aniž by to kdy tušil) je smrtelně závislý na české kuchyni. Tedy já.

Nebudu dlouho chodit kolem horké... é horkých knedlíků. Po dlouhých měsících plných rýže, strádání, tajných přání, slintání nad google obrázky s českým jídlem, po ekvivalentu cca 700 Kč investovaných do jediné porce Svíčkové na smetaně v Sydney (jedna z nejlepších investic v mém životě) a po tom co jsem zmanipuloval kamarádku k prohlášení, že jakmile se objevím v Čechách bude ochotná mi kdykoliv a kamkoliv přivézt kotel svíčkové až pod nos k tomu došlo.

Ten vůl Polreich prohlásil, že svíčkovou by nejraději zrušil (asi mu klesá sledovanost a je třeba šokovat), čímž mě ale spravedlivě nasral TAK, že nádoba slin přetekla a tu královnu všech jídel jsem se poprvé v životě pokusil uvařit. A to ve Vietnamu a i přes to, že tu prakticky neseženete kořen celeru, který je pro svíčkovou v podstatě zásadní. Pokus to byl poměrně odvážný, neb jsem nikdy nikoho svíčkovou vařit neviděl, na pořady o vaření nekoukám a vůbec navíc zkuste hledat celer na trhu s vietnamskou zeleninou, když netušíte jak vypadá, jak se to řekne Vietnamsky (rozhodnutí to bylo impulzivní, přípravu jsem podcenil, uznávám) a vůbec. Využil jsem tedy své výborné paměti čichové, jež mi spolu s pamětí chuťovou na rozdíl od katastrofálních kvalit ostatních druhů pamětí funguje zcela nadprůměrně, což je mimochodem docela peklo, když se nad tím zamyslíte. Stylem, který bych se nebál dnes nazvati "psa oharského" jsem se dočichal k řapíkatému celeru, jehož nať nahradil kořen a listy nahradili petržel ;-)

Houskové knedlíky jsou ve Vietnamu z vlastních zdrojů prakticky nevyrobitelné, není z čeho vyrobit kvásek, nedá se koupit polohrubá či hrubá mouka, avšak zde pomohl letecký most Praha - Saigon a knedlíková směs v prášku.


Dámy a pánové, století dvacáté první, dne 28.2.2013, několik minut po půlnoci. Čas přípravy přes 3 hodiny (laciná napodobenina trouby peče pomalu). Chuť nepopsatelná, hodnoceno pozitivně sty procenty strávníků.


Omlouvám se za odfláknuté a nenápadité fotografie, ale rozhodně jsem neměl v úmyslu to nechat vystydnout!

Panenka poctivě prošpikovaná slaninou, šlehaná smetana a brusinky nesmí chybět ...
Tady je důkaz, předchozí obrázek vážně není stažený z internetu ...

9 komentářů:

  1. Díra na trhu! Robe, otevři si tam bistro, máš na to!!!
    Milan Kundao

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluju, vypadá to opravdu jako svíčková! :-)
    Jen s tou dírou na trhu opatrně, rvát do lidí zvyklých jen na rejži poctivý knedlík se svíčkovou, aby tě pak nestíhali za ublížení na zdraví :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Paráda, výborné počtení, jako vždycky. A seš fakt dobrej - smekám každému, kdo dokáže uvařit svíčkovou, ale jak vidno, tak ve Vietnamu by se to dalo považovat za královskou disciplínu. Takže respekt, žes to zvládl! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Uvaření svíčkové v Saigonu se, co do významu například vedle složení zkoušky dospělosti v DKnL, rozhodně neztratí. Naopak, většinu životních zkoušek dozajista svojí náročností a významem předčí. Robert Macháček již nebude tím, kým byl dříve. Rovněž tak Vietnam nezůstane stejnou zemí. Poslední únorový den roku 2013 vchází do dějin. Znamenám si červeně v kalendáři. Kačka

    OdpovědětVymazat
  5. Krása..hele už se můžeš normalka vdavat :). Ale teda co ta limetka? ;) Lenka od Vlasťáka

    OdpovědětVymazat
  6. Hele a co gulas? Ten nedas? :)

    OdpovědětVymazat
  7. To jo! Máš můj obdiv. Vypadá to skvěle. Já bych se do svíčkové odvážil možná tak doma.

    OdpovědětVymazat
  8. Guláš dělám od začátku (i když "jen" s bramborem a koření mám z Čech), na tom nic není :-) Díra na trhu to není, svíčková není pizza ... nikdo to nezná. Lenko, na vdávání jsem ještě mladá, viz. mé novější posty :-)

    OdpovědětVymazat