čtvrtek 19. května 2011

Cathay Pacific: příběh zavazadla

Mohl bych sem napsat banální příhodu, jak mi Cathay Pacific vloni ztratili a znovuvynalezli zavazadlo. Jak jsem chodil po Saigonu ve spocených trenkách z letadla, než jsem si stihl koupit nové. Ale na tom by, snad až na pár úchylů, kteří sem stejně nechodí (že ne?) nebylo nic zajímavého. Tahle story rozhodně není o trenkách, i když jsem při ní taky jedny propotil.

Začátkem dubna jsem odlétal do Saigonu a protože to je minimálně na rok, potřeboval jsem sebou vzít o něco více věcí než si sebou člověk běžně bere na cestu na dovolenou. Kromě kytary a asi 20-ti kilogramového kabinového zavazadla :-) narvaného mou "camera family" a jinými hmotnými krámy  (které se ale naštěstí neváží) to vyšlo na jedno cca 23kg zavazadlo navíc.

Na webu se dozvíte, že baj voko, za kilogram nadváhy si aerolinky běžně účtují asi 1% až 1.5% ceny jednosměrné letenky. OK, průměrný cestující váží i s bagáží asi 100kg, to by mi celkem dávalo smysl, Vietnamce také vídám na letišti s hromadou kufrů, (řešit to kvůli pár korunám komplikovaně s českou poštou, vietnamskou poštou, úřady, adresy, celníci, ... to si nechám ujít) tak to bude OK a moc víc jsem to neřešil.

Dorazil jsem tedy na letiště s tou hromadou bagáže, raději s předstihem, co kdyby něco. Na check-inu mě ale spadla čelist až na zem. Původně jsem chtěl uspořádat anketu, na snadno uhodnutelné téma, a sice kolik byste řekli, že si v mém případadě za těch 23 kg navíc řekli?Ten, kdo by byl nejblíže, by ode mě dostal .... diplom třeba :-)
Nicméně vzhledem k tomu, že tenhle web stejně nikdo nečte a já bych musel udělit diplom sám sobě jsem se rozhodl tu krutou pravdu zaznamenat pro budoucí generace badatelů zaniklých blogů hned teď a bez otálení.

Cena mé jednosměrné letenky od Cathay Pacific byla cca 1000 USD (~ 17 000 Kč).Za 1 zavazadlo velikosti velkého batohu a hmotnosti cca 23 kg si na check-inu řekli přes 40.000 Kč (~ 2 400 USD) !!!

V tu chvíli jsem najednou pochopil, proč jsem už 3 dny před odletem tak nervózní, nemůžu jíst a zažívám tak divné (jakoby asi menstruační? :) pocity.

Tak abychom si to shrnuli. Jeden batoh navíc, vážící třetinu/čtvrtinu člověka, povaluje se klidně v neklimatizovaném nákladním prostoru, který nekydá jídlo do uličky, neopíjí se a nezvrací na toaletě a jinak (a ani jinak! :) neobtěžuje letušky stojí dva a půlkrát tolik co chuligán z druhé ekonomické třídy? !!!

To jsem si rovnou mohl objednat 2 letenky. Vyšlo by mě to levněji a na 2 sedadlech bych se pohodlněji vyspal. S Cathay už jsem párkrát letěl a až dosud mi přišly jako docela fajn a personál letadla se k pasažérům chová opravdu mile, nicméně výše zmíněný výpočet mě opravdu šokoval.

"Autor je blbec, dělá machra jak cestuje a neumí si ani předem zjisti ceník" můžete klidně namítnout a zavřít browser. Jistě, máte pravdu na jednu stranu pravdu. Já jsem s drobnými výkyvy v ceně počítal, ale tahle kalkulace mi přesto vyrazila dech, kdo by to čekal? Zjevně překvapena byla i slečna u counteru, protože tak velkou částku ani ona ještě u zavazadla neviděla, ale kontrolovala to se svým nadřízeným a zkrátka co systém spočítá, přes to ani letadlo po ranveji neodroluje ...

Nevím jestli dokáži úplně správně popsat své pocity v tu chvíli. Já to nějak potřebuji poslat a letadlo odlétá asi za hodinu .... Tak co s tím?

Slečna na přepážce byla vstřícná a nevím jak ji ještě jednou víc než anonymně a telepaticky poděkovat. Nejenom, že mé první zavazadlo, též nadměrné, nechala projet na pásu (bacha na to, Cathay má místo jinak běžných 23kg limit pouze 20kg),  mě pustila do kabiny s kytarou a ultra velkým kabinovým zavazadlem.
Určitě to neudělala kvůli mému osobnímu šarmu, haha, ale zželelo se jí chudáka ... :-)
Navíc sehnala číslo na cargo společnost. Ukázalo se, že to cargo není, ale dali mi zase jiné číslo a z tohoto čísla jsem se konečně dopracoval na další číslo, kde byli schopni a ochotni můj balík odbavit. Znamenalo to ale všechno nechat na letišti (ještě že mě doprovázela Eva, ta musela počkat na místě a ohlídat zbytek věcí -- na to abych je cpal do úschovny prostě nebyl čas) a podniknout maratónský běh přes půl letiště do jiné budovy. Tam jsem ještě přeházel nějaké věci, které jsem potřeboval hned po příletu a během pár minut se vyřídily všechny formality a platba. Cca za 5 000 Kč, pošleme to s China Airlines, přílet asi za 3 dny ... to už je rozdíl ...
Běžel jsem zpátky a propotil triko ještě jednou. Nevím kde na ti filmaři z Hollywoodu chodí, ale nějaké dojemné scény loučení jsem v realitě všedního dne úplné sci-fi. Děkuji Cathay Pacific za to dobrodružství, krásně jsem si zaběhal.

To jsem ještě netušil, co mě čeká "na druhé" straně a jak to budu dolovat od celníků ve Vietnamu (což je trochu nudný námět na poměrně dlouhý článek, který ale nejspíš nikdy nevznikne, protože nechci přijít o posledního čtenáře, který to z povinnosti čte), ale v tuhle chvíli jsem byl šťastný jak to dopadlo (propocené trenky sedí na svém místě v letadle!) a soustředil se už jen na myšlenku, jestli mi kytaru vyloučí z přepravy na přestupu v Londýně nebo až v Hong Kongu ... :-O

Cesta zpátky? Tssss, ta je až za rok ....

Žádné komentáře:

Okomentovat